Spring naar inhoud

Voorjaar!

Inmiddels is het volop voorjaar geworden, met heerlijke temperaturen om lekker in de tuin te werken. In dit artikel bekijken we, welk onderhoud je in deze periode van het jaar aan je vijver moet uitvoeren. Wanneer je in het voorjaar je vijver op de juiste manier onderhoudt, heb je hier het hele jaar profijt van: goede plantengroei, weinig last van algen. Andersom geldt dit ook: een in het voorjaar verwaarloosde vijver geeft later in het jaar bijna altijd problemen. Denk aan groen water, groei van draadalgen en afstervende zuurstofplanten. Alle reden dus, om je vijver nu het juiste onderhoud te geven.

Zuurstofplanten vijver voorjaar
In het voorjaar vormen de zuurstofplanten in de vijver weer nieuwe scheuten.

Waterhardheid

In de afgelopen winterperiode (oktober 2019 tot en met februari 2020) is er in Nederland en België gemiddeld 360 mm neerslag gevallen. Hierdoor is de waterhardheid van het water in de vijvers flink teruggelopen.

Voor elke vijver geldt, dat een voldoende hoge waterhardheid erg belangrijk is. Waterplanten groeien namelijk alleen goed als het water waarin ze staan, voldoende hard is. De waterhardheid geeft aan, hoeveel minerale stoffen er in het vijverwater zijn opgelost.

Het belangrijkste onderhoud aan de vijver in het voorjaar is dan ook, het weer op peil brengen van de waterhardheid. Wanneer dit achterwege blijft, zal de vijver in de loop van het groeiseizoen veel makkelijker last krijgen van problemen zoals alggroei en teruglopende groei van zuurstofplanten.

Draadalgen

Draadalgen groeien in het najaar langer door dan de waterplanten. In het voorjaar begint hun groei juist weer eerder. Hierdoor heeft een vijver vaak in het vroege voorjaar al last van draadalgen. Dat is vervelend, omdat juist in deze periode de zuurstofplanten moeten gaan uitschieten. Draadalgen en zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten. Groei van draadalgen is daarom niet goed voor de groei van de zuurstofplanten in de vijver.

Het is daarom verstandig, om vroeg in het voorjaar al draadalgen te bestrijden. Ook kun je de vijver in het voorjaar preventief behandelen tegen draadalgen. Hierbij doodt je de (eencellige) algsporen in de vijver, nog voordat deze kunnen uitgroeien tot draadalgen.

Verhogen waterhardheid en draadalgen tegengaan: aanpak

De waterhardheid van de vijver kun je in het voorjaar het beste verhogen met een combinatie van een snel- en langzaamwerkende hardheidsverbeteraar. Hiermee bereik je niet alleen dat er direct een goede waterhardheid voor plantengroei ontstaat, maar ook dat deze hogere waterhardheid gedurende langere tijd aanhoudt. GH-Extra en Mineral Clay  zijn geschikte middelen hiervoor.

Draadalgen kun je (preventief) bestrijden met een draadalgenbestrijder. Deze doodt draadalgen en eencellige algsporen in de vijver.

In het voorjaarspakket van Vijverhulp vind je alle hierboven genoemde producten terug. Zo heb je in één keer alle benodigde producten voor onderhoud aan je vijver in het voorjaar in huis.

Voorjaarspakket voor de vijver: verbetert de waterkwaliteit en gaat alggroei tegen.

Inschakelen pomp en filter

Het is nu ook de tijd, om de pomp en het filter bij de vijver weer in te schakelen. Een biologisch filter voorziet de vijver van voldoende koolzuur (CO2). Dit is een belangrijke voedingsbron voor de zuurstofplanten in de vijver. De CO2 wordt in het biologisch filter geproduceerd door bacteriën.

Een UVC-filter doodt zweefalgen in het vijverwater. Op deze manier blijft het vijverwater helder.

Laat de pomp en het biologisch filter tijdens het groeiseizoen dag en nacht aanstaan. Als het filter namelijk niet continu van zuurstofrijk water wordt voorzien, sterft de bacteriekolonie die erin groeit af. Bij een UVC-filter kun je er wel voor kiezen om dit slechts een deel van de tijd te laten werken, met behulp van een tijdschakelaar.

Onderhoud vijver voorjaar: tot slot

De basis voor een jaar lang een mooie vijver leg je in het voorjaar. Wanneer de vijver nu een goede start maakt en de waterplanten direct goed groeien, betaalt dit zich uit in de vorm van een groeiseizoen met weinig problemen. Een slechte start doordat bijvoorbeeld de waterhardheid van de vijver te laag is, levert daarentegen geheid problemen op in de komende maanden. Alle reden dus, om nu de nodige aandacht aan de vijver te besteden!

 

 Bekijk ook: