Spring naar inhoud

Vijverkalender: onderhoud vijver maart

Welk onderhoud aan de vijver moet je in de maand maart uitvoeren? Lees het in onze vijverkalender!

Waterhardheid vijver controleren en verhogen

Tijdens de wintermaanden daalt de waterhardheid van het vijverwater flink. De eerste onderhoudsklus na de winterperiode is dan ook, het opmeten van de waterhardheid. Wanneer deze inderdaad is gedaald, kun je deze verhogen met een middel om het vijverwater harder te maken. Hard vijverwater is namelijk de eerste vereiste voor een goede groei van de zuurstofplanten en daarmee helder water in de vijver.

onderhoud vijver maart - dotterbloem
Onderhoud vijver maart: de dotterbloem (Caltha palustris) is één van de vroegst bloeiende moerasplanten in de vijver.

Onderhoud vijver maart: waterplanten verzorgen

Snoeien waterplanten en zuurstofplanten

Binnen niet al te lange tijd zullen de waterplanten weer gaan groeien. Voor een goede groei kun je in de maand maart van de moerasplanten en de waterlelies de dode plantdelen snoeien. De zuurstofplanten kun je, als je dit in het najaar nog niet hebt gedaan, terugsnoeien tot 15-20 cm onder de wateroppervlakte. Hierdoor hebben de zuurstofplanten genoeg ruimte om uit te kunnen lopen.

Splitsen moerasplanten en waterlelie

Als je van plan bent om de moerasplanten of de waterlelie te vermeerderen, is maart daarvoor de beste tijd. Neem de plantmand uit de vijver en graaf de wortel van de te splitsen plant uit. Snijd hier een stuk af, waarop zich al uitlopers bevinden. Dit plantdeel kun je vervolgens in een aparte plantmand weer terugzetten in de vijver.

Reiger uit de vijver houden

In het voorjaar is het voor een reiger nog lastig, om genoeg voedsel in de vrije natuur te vinden. Daarom zie je ze in deze periode veel bij de vijver. Je kunt een reiger het best uit de vijver houden, door hierover een net te spannen. Dit verhindert namelijk, dat de reiger in de vijver kan plaatsnemen.

Vissen voeren

Vanaf de tweede helft van de maand maart kun je de vissen in de vijver weer gaan voeren. De stofwisseling van de vissen ligt nog op een laag niveau. Je hoeft daarom maar weinig te voeren. Controleer tijdens het voeren meteen, of de vissen geen tekenen van ziekte vertonen.

Vlottende waterranonkel - Ranunculus fluitans
De vlottende waterranonkel (Ranunculus fluitans) is een zuurstofplant, die ook drijfblaadjes en bloemetjes vormt. De plant bloeit in het voorjaar, tot in de maand juni.

Vijver controleren op draadalgen

Draadalgen in de vijver beginnen in het voorjaar vroeger te groeien dan de zuurstofplanten. Hierdoor kun je in het vroege voorjaar al last hebben van draadalgen in de vijver, die de zuurstofplanten overwoekeren. Controleer daarom, of de zuurstofplanten ongehinderd kunnen groeien. Verwijder aanwezige draadalgen zo veel als mogelijk, of geef de vijver een voorjaarskuur tegen groei van draadalg.