Spring naar inhoud

Veel regen: goed of slecht voor je vijver?

In september is op veel plaatsen in Nederland en België flink wat regen gevallen. De komende week belooft het mooi weer te worden, maar ongetwijfeld kunnen we de komende herfst- en wintermaanden nog flink wat neerslag verwachten. Wat is het effect hiervan op je vijver? In dit artikel lees je het antwoord!

Het ene water is het andere niet
Regenwater en vijverwater hebben elk een andere chemische samenstelling. Regenwater bestaat vrijwel volledig uit H2O, water in zijn puurste vorm. Het is extreem zacht water.

Gezond vijverwater is water met een veel hogere hardheid. Dit houdt in, dat in het water stoffen als calcium, magnesium, natrium en dergelijke zijn opgelost.

Al deze stoffen in vijverwater zorgen ervoor, dat waterplanten kunnen groeien. Calcium en magnesium zijn belangrijke en onmisbare voedingszouten voor met name de zuurstofplanten in de vijver.

Daarnaast kan hard vijverwater meer koolzuur (CO2) bevatten. Koolzuur kan zich namelijk hechten aan kalkstoffen in het vijverwater. Koolzuur is net als voedingszouten onmisbaar voor de groei van zuurstofplanten.

Regen in de vijver: goed of slecht?
Regenwater maakt  vijverwater zachter. Dit is nadelig voor de plantengroei in de vijver en vergroot de kans op algengroei. Regelmatig ophogen van de waterhardheid is noodzakelijk.

Effect regenwater op vijver en plantengroei
Wanneer in een vijver flink wat regen valt, loopt de waterhardheid terug. Het harde vijverwater wordt immers gemengd met het zachte regenwater. Het gevolg is, dat de groeicondities voor de zuurstofplanten en andere waterplanten slechter worden. Regenwater is daarom niet goed voor je vijver. Het leidt tot een verslechtering van de plantengroei, en daarmee op een grotere kans op alggroei (groen water of draadalgen).

Waterhardheid verhogen
Het is natuurlijk onvermijdelijk dat je vijver zijn jaarlijkse portie regen ontvangt en dus geleidelijk aan een lagere waterhardheid krijgt. Je kunt het nadelige effect hiervan simpel tegengaan, door regelmatig de waterhardheid weer te verhogen. Hiermee zorg je ervoor, dat het vijverwater gezond blijft en dat de condities voor plantengroei optimaal blijven.

Vooral in de winterperiode valt er veel neerslag in de vijver. Het risico is, dat de vijver in het voorjaar hierdoor een te lage waterhardheid heeft. De zuurstofplanten en andere waterplanten kunnen dan niet goed uitlopen. Het is daarom van belang, de vijver vóór de winterperiode nog een keer te behandelen met een hardheidsverbeteraar.

Verschillende producten om de waterhardheid te verhogen vind je via deze link. Vooral het product Mineral Clay is zeer geschikt om de vijver in het najaar mee te behandelen, omdat het een lange werkingsduur heeft. Hiermee zorg je, dat de waterhardheid van je vijver tot in de voorjaar in orde blijft.

De waterhardheid van je vijver kun je eenvoudig verhogen met diverse producten.