Spring naar inhoud

Tips voor de vijver deel 1: Waterhardheid en zuurstofplanten snoeien

Als je al een vijver in je tuin hebt, dan weet je waarschijnlijk al het één en ander over het onderhoud hiervan. Toch zijn er veel zaken, die zelfs bij de meest doorgewinterde vijverliefhebber nog wel eens mis gaan. In de reeks artikelen ‘Tips voor de vijver’ lees je een aantal superhandige tips, die je helpen het onderhoud aan je vijver nog beter uit te voeren. In dit artikel meteen twee zeer belangrijke onderwerpen: waterhardheid en zuurstofplanten snoeien.

Waterhardheid

Vijverwater is het belangrijkste ‘ingrediënt’ in je vijver. Hierin spelen zich immers alle belangrijke processen af: groei van zuurstofplanten, levende vissen, bacteriegroei en nog veel meer. Goed vijverwater is hard water. Dit houdt in, dat er veel kalkstoffen in het water opgelost zijn. Denk hierbij aan calcium, magnesium en allerlei carbonaten. Deze stoffen zorgen ervoor, dat de processen in je vijver goed kunnen plaatsvinden. In zacht water lukt dit namelijk niet. In een vijver met zacht water krijg je vroeg of laat last van slechte groei van zuurstofplanten, groei van draadalgen, groen en troebel water.

Helder water: waterhardheid
Een goede waterhardheid is de eerste vereiste om problemen met de vijver te voorkomen.

 

Door het jaar heen valt er regelmatig regen in de vijver. Regenwater is zeer zacht. Er zitten geen minerale stoffen in opgelost. Het gevolg is, dat het water in je vijver hierdoor steeds zachter wordt. Om je vijver mooi te houden, moet je daarom af en toe de waterhardheid verhogen. Hierbij voeg je weer nieuwe kalkstoffen aan het vijverwater toe.

Een goede waterhardheid is echt de basis van een mooie vijver. Vandaar dat deze tip als allereerste in deze reeks artikelen genoemd wordt.

Zuurstofplanten snoeien: de juiste manier

Zuurstofplanten nemen bij hun groei voedingsstoffen op uit het vijverwater. Dit proces zorgt ervoor, dat je vijver mooi helder blijft. Je kunt daarom nooit te veel zuurstofplanten in je vijver hebben. Wat echter ook van groot belang is, is dat je de zuurstofplanten blijft prikkelen om te groeien. Dit doe je, door de planten regelmatig op de juiste manier terug te snoeien.

Zuurstofplanten proberen om zo snel mogelijk naar de oppervlakte te groeien. Dit is de reden, dat deze planten enorm kunnen woekeren in de vijver. Wanneer de plant de wateroppervlakte eenmaal bereikt heeft, gaat hij vooral energie steken in het vormen van bloemetjes. De groei en het vormen van nieuwe scheuten loopt vanaf dat moment flink terug. Dit betekent ook, dat de zuurstofplant minder voedingsstoffen uit het vijverwater zal gaan opnemen. Dit kun je voorkomen door de plant tijdig te snoeien.

Zuurstofplanten vijver snoeien
Door zuurstofplanten tijdig op de juiste manier te snoeien, blijven ze zorgen voor helder water.

 

Zuurstofplanten moet je tijdens het groeiseizoen regelmatig terugsnoeien tot circa vijftien centimeter onder de waterspiegel. Hiermee zorg je ervoor, dat de plant blijft proberen om de wateroppervlakte te bereiken en dus nieuwe scheuten blijft vormen. Juist het regelmatig snoeien is hierbij belangrijk. Als je de zuurstofplanten ineens te kort zou afknippen, loopt de groei terug omdat de plant diep in de vijver minder zonlicht kan opvangen.

Aan het einde van het groeiseizoen (oktober) kun je de zuurstofplanten in de vijver voor de laatste keer terugsnoeien. Op deze manier heeft de plant in het volgend voorjaar de ruimte om goed uit te lopen, zonder dat deze helemaal vanaf de vijverbodem nieuwe scheuten moet gaan vormen.

Het snoeien zelf kun je doen door de zuurstofplanten onder water af te breken. Voor moeilijk bereikbare plaatsen in de vijver kun je een vijverschaar gebruiken.