Spring naar inhoud

Vijveronderhoud in de maand mei

Vijveronderhoud in de maand mei

De temperatuur is er misschien nog niet echt naar, maar mei is een belangrijke voorjaarsmaand voor je vijver. De zuurstofplanten, die in maart en april zijn uitgelopen, moeten in de maand mei flink veel bladgroen gaan produceren. Op deze manier nemen ze voedingsstoffen op uit het vijverwater en zorgen ze dat de vijver helder blijft. Een andere taak van de zuurstofplanten: de vijver voorzien van voldoende zuurstof. Dit is belangrijk voor de vissen en de micro-organismen in de vijver.

Ook waterlelie vertonen in mei een flinke groeispurt. Er worden drijfbladeren gevormd en in de loop van de maand komen de eerste lelieknoppen aan de plant.

De vissen worden actiever naarmate de watertemperatuur van de vijver stijgt. De behoefte aan voedsel groeit en de vissen kunnen dan ook volop gevoerd worden deze maand. Vissen die zich in de vijver voortplanten, schieten in de loop van de maand mei kuit.

Al met al dus een drukke maand voor je vijver! Hieronder vind je onderhoudstips die ervoor zorgen, dat je alle activiteit in de vijver in goede banen leidt.

Waterhardheid
Als je dit in maart of april nog niet gedaan hebt, moet je in de maand mei de waterhardheid van de vijver verhogen. Het tempo van de plantengroei gaat flink omhoog deze maand en met name de zuurstofplanten hebben nu behoefte aan voedingszouten. Behandel je vijver daarom met GH-Extra en KH-Extra of Mineral Clay.

Draadalgen
Niet alleen de waterplanten groeien nu flink, ook de draadalgen kunnen in hoeveelheid snel toenemen. Zorg dat deze algen je vijver niet gaan overwoekeren door in de eerste plaats te zorgen voor voldoende zuurstofplanten. Heb je desondanks toch te veel algengroei in de vijver, behandel deze dan met een algdodend middel. Draadalgen met de hand verwijderen heeft te weinig effect. Deze algen planten zich voort vanuit eencellige algsporen. Deze kun je niet met de hand verwijderen, maar zul je met een bestrijdingsmiddel te lijf moeten gaan.

Glanzend Fonteinkruid (Potamogeton Lucens) groeit flink vanaf mei.
Glanzend Fonteinkruid (Potamogeton Lucens) groeit flink vanaf mei.

Zweefalgen
Als je vijver in de maand mei al last krijgt van troebel en groen water, is er iets niet goed. Groen water wordt veroorzaakt door zweefalgen. Deze algen kunnen alleen massaal de kop opsteken, als je vijver te voedselrijk is. Dit is het geval wanneer je te veel vissen in de vijver hebt of te weinig zuurstofplanten. Ook een dikke modderlaag op de bodem kan zorgen voor groei van zweefalgen en troebel en groen vijverwater. Het beste kun je je vijver direct behandelen met een anti-zweefalgmiddel en zorgen voor extra zuurstofplanten.

Snoeien van zuurstofplanten
Wanneer je zuurstofplanten de wateroppervlakte bereikt hebben, wordt het tijd om ze terug te snoeien. Dit zorgt ervoor, dat de plant blijft groeien en voedingsstoffen uit het water blijft opnemen. Snoei zuurstofplanten terug tot circa 15cm onder de wateroppervlakte. De afgeknipte scheuten kun je eventueel samenbinden tot bosjes en in een aparte bak in de vijver zetten. Op deze manier kun je eenvoudig en voordelig je zuurstofplantenbestand uitbreiden.