Spring naar inhoud

Onderhoudsproducten voor de vijver: wat is echt noodzakelijk (en wat niet)?

Er zijn ontzettend veel onderhoudsproducten voor de vijver verkrijgbaar. Van sommige is het nut direct duidelijk, van andere middelen ligt dit wat minder voor de hand. In dit artikel bekijken we, welke producten je echt nodig hebt om je vijver helder en gezond te houden. Met deze informatie kun je veel geld besparen want één ding hebben vijverproducten gemeen: ze zijn niet gratis.

 Zuurstofplanten, zoals deze waterpest (Elodea Canadensis) spelen een belangrijke rol bij het helder houden van de vijver. Vijveronderhoud -en onderhoudsmiddelen- moeten altijd gericht zijn op het goed laten groeien van de zuurstofplanten.

Zuurstofplanten

Bij de meeste vijvers is het de bedoeling dat de planten goed groeien, er een aantal vissen in moet kunnen leven en dat het water helder blijft. Dit lijken drie verschillende dingen, maar ze hebben een belangrijke overeenkomst: alle drie hebben ze te maken met biologisch evenwicht in de vijver. Vooral de zuurstofplanten spelen hierbij een belangrijke rol.

Zuurstofplanten leveren zuurstof voor de vissen en houden het water helder. Dit laatste kunnen de planten, door voedingsstoffen uit het vijverwater op te nemen. Zo wordt het vijverwater voedselarm en krijgen zweef- en draadalgen geen kans (zweefalgen maken het vijverwater groen, draadalgen overwoekeren de planten en groeien overal aan vast).

Zuurstofplanten kunnen alleen groeien in hard water. Wanneer deze planten in te zacht water staan, loopt de groei ervan terug en zal de plant gaan verslijmen. Het gevolg is, dat het water voedselrijker wordt en er alggroei gaat optreden in de vijver.

In Nederland en België valt per jaar ongeveer 800 mm ofwel 80 cm regen. Regenwater is extreem zacht en daardoor ongeschikt voor de groei van zuurstofplanten. Omdat de neerslag ook in de vijver valt, zal de waterhardheid van het vijverwater geleidelijk gaan teruglopen. Na verloop van tijd wordt de waterhardheid te laag voor de groei van zuurstofplanten en zal de vijver allerlei problemen krijgen (afsterven waterplanten, groei van algen, troebel water).

Absoluut noodzakelijk onderhoud voor elke vijver is daarom het periodiek ophogen van de waterhardheid. Hierdoor blijft het vijverwater geschikt voor de groei van zuurstofplanten. Voor het ophogen van de waterhardheid is Mineral Clay zeer geschikt. Wanneer je je vijver met dit middel behandelt, ben je het hele jaar verzekerd van een voor plantengroei geschikte waterhardheid.

Andere nuttige onderhoudsproducten

Een vijver waarvan de waterhardheid in orde is en waarin genoeg zuurstofplanten staan, zal weinig problemen opleveren. Soms kan de een vijver echter last krijgen van draadalgen of zweefalgen. Omdat alggroei bijna nooit vanzelf verdwijnt, is het belangrijk om hier zo snel mogelijk iets tegen te doen. Hiermee voorkom je, dat de algen de hele vijver gaan overwoekeren.

Draadalgen bestrijden
Draadalgen zijn te herkennen als lange slierten die overal aan en tussen groeien. Veel vijvers krijgen hier vroeg of laat mee te maken. Je kunt draadalg het beste tegengaan met een combinatie van een draadalgbestrijder en een hardheidsverhogend middel. Achterliggende oorzaak van groei van draadalgen is namelijk meestal een te lage waterhardheid.

Zweefalgen bestrijden
Zweefalgen zijn eencellige algen, die het vijverwater volledig groen en ondoorzichtig maken. Deze algen groeien vooral goed bij hoge watertemperaturen en een lage waterhardheid. Ook hier bestaat de aanpak uit het behandelen van de vijver met een zweefalgbestrijder en het gelijktijdig verhogen van de waterhardheid.

Bacteriën enten
Voor goede groei van zuurstofplanten is naast hard water ook een voldoende hoeveelheid micro-organismen vereist. Deze micro-organismen (schimmels, bacteriën en gisten) produceren CO2 (koolzuur). Planten hebben dit nodig voor hun groei. Wanneer een vijver te weinig micro-organismen bevat, kan de plantengroei achterblijven. Dit komt vooral voor bij nieuwe vijvers en aan het begin van het groeiseizoen, als het water nog koud is.

Door een bacterie-enting aan de vijver of het vijverfilter toe te voegen, stimuleer je de groei van micro-organismen in je vijver. Dit draagt bij aan een goede groei van de zuurstofplanten.

Andere producten

De hierboven genoemde producten zijn nuttig voor je vijver en hebben hun waarde in de praktijk bewezen. Dit geldt niet voor veel andere onderhoudsmiddelen. Producten als PH-minus, Oxyboost, fosfaatremmers en groeibollen zijn eigenlijk altijd volstrekt overbodig. Probeer bij het onderhoud van je vijver altijd in de gaten te houden of het bijdraagt aan de groei van de zuurstofplanten of het bestrijden van algen. Als dit niet het geval is, kun je er van uitgaan dat je het (dure) onderhoudsmiddel helemaal niet nodig hebt!