Spring naar inhoud

Een groene vijver helder maken

In deze tijd van het jaar krijgen veel vijvers last van een bekende vijverkwaal: groen en troebel water. Dat is natuurlijk jammer, want een heldere vijver is een stuk mooier en laat veel meer van het onderwaterleven zien. Ook waterplanten groeien minder goed in een groene vijver. In dit artikel lees je, hoe het komt dat een vijver groen wordt - en wat je kunt doen om deze weer helder te krijgen.

Groene vijver: oorzaak

Groen, troebel water in je vijver wordt veroorzaakt door zweefalgen. Dit zijn eencellige algen, die massaal in het groene water aanwezig zijn. Zweefalgen groeien vooral goed in zacht vijverwater en bij wat hogere watertemperaturen. Vooral vijvers met een (te) lage waterhardheid zijn gevoelig voor groen worden.

Vijver met zweefalg
Voorbeeld van een vijver die last heeft van zweefalgen: het water is groen en er is niets te zien van wat zich in de vijver afspeelt. Zweefalgen zijn kleine eencellige algen, die snel groeien bij hogere watertemperaturen en in zacht vijverwater.

Groene vijver helder maken: aanpak

Het weer helder maken van een groene vijver bestaat altijd uit drie stappen:

1. Bestrijden van de aanwezige zweefalgen
Als eerste stap dood je de aanwezige zweefalgen met behulp van een algbestrijder. De afgestorven zweefalgen klonteren hierbij samen (vlokvorming) en kunnen van de vijver geschept worden. Het vijverwater is nu weer helder. Toch is de behandeling nog niet klaar.

2. Verhogen van de waterhardheid van de vijver
Met deze tweede stap neem je de belangrijkste achterliggende oorzaak van de groei van zweefalgen weg. Zweefalgen groeien goed in zacht water, maar waterplanten (met name zuurstofplanten) juist niet. Als je de waterhardheid van de vijver niet zou verhogen, blijft de achterliggende oorzaak van de groei van zweefalgen bestaan. Je vijver zal daardoor weer snel opnieuw groen worden.

3. Eventueel: plaatsen van extra zuurstofplanten in de vijver
Zuurstofplanten en zweefalgen zijn voedselconcurrenten. Voldoende groeiende zuurstofplanten in je vijver houden het vijverwater ook op lange termijn helder. Bekijk daarom na een behandeling tegen zweefalgen altijd, of er nog voldoende zuurstofplanten in de vijver staan. Plaats zo nodig nieuwe stekken.

Zweefalgen bestrijden en waterhardheid verhogen

Met Zweefalg-in-één maak je een groene vijver weer snel helder en verhoog je tegelijk de waterhardheid. Dit product bestaat uit Vijverhelder en Mineral Clay. Met Zweefalg-in-één voer je daarom de eerste twee stappen van bovenstaande aanpak uit en maak je je vijver weer helder.

Zweefalg-in-één: een groene vijver helder maken
Zweefalg-in-één bevat twee middelen, waarmee je een groene troebele vijver weer helder kunt maken. Vijverhelder maakt een groene, troebele vijver weer helder. De Mineral Clay in het pakket zorgt voor een goede waterhardheid.

Zweefalg-in-één is in verschillende groottes verkrijgbaar via onze webshop.

-> Nog heel even verkrijgbaar: voorjaars- en zomerpakket met  30% korting

-> Lees ook: draadalgen bestrijden

-> Lees ook: groei zuurstofplanten verbeteren

-> Stortregen: goed of slecht voor de vijver?