Iedereen kent ze wel: slijmerige, lange draadalgen die overal groeien in je vijver. Aan de wanden, op stenen en vooral tussen de waterplanten. Wat is nu eigenlijk de beste manier van draadalgen bestrijden? In dit artikel vergelijken we een paar methoden om van draadalg af te komen.
Draadalgen: onvermijdelijk?
In elke vijver komt wel eens groei van draadalgen voor. Je kunt dit een beetje vergelijken met onkruid in een gewone tuin. De kunst van draadalgen bestrijden is ervoor te zorgen, dat de algen niet de hele vijver gaan overwoekeren.
Draadalgen bestrijden: de beste methode
Om maar meteen de belangrijkste conclusie van dit artikel te verklappen: de beste manier om draadalgen tegen te gaan is zorgen voor een vijver die goed is ingericht en biologisch in evenwicht is. Dit betekent:
- Voldoende zuurstofplanten
- Goede waterhardheid
- Niet te veel vissen
- Biologisch filter en bodemsubstraat aanwezig
In een vijver die op deze manier is ingericht, zul je de groei van draadalgen onder controle kunnen houden. Draadalgen bestrijden zal niet vaak nodig zijn en weinig moeite kosten.
Draadalgen bestrijden: handmatig
Regelmatig de draadalgen met de hand uit de vijver halen is de meest simpele manier van draadalgen bestrijden. In een vijver die goed in evenwicht is, volstaat deze methode doorgaans wel. Nadeel van deze wijze van draadalgen bestrijden is, dat je de eencellige algsporen niet verwijdert uit je vijver. Uit deze sporen groeien nieuwe draadalgen. Draadalgen met de hand bestrijden zul je daarom vaak moeten herhalen.
Draadalgen bestrijden: biologische middelen
Biologische middelen tegen draadalgen werken doordat ze het vijverwater zuurder maken. Dit kan tijdelijk of permanent zijn. Werkzame stoffen zijn bijvoorbeeld citroenzuur of rottend gerstenstro. In zuurder water groeien algen minder snel, maar ze zullen niet afsterven. Bijkomend nadeel is dat de lagere pH-waarde (zuurgraad) van het vijverwater meestal ook niet goed is voor planten en dieren in de vijver.
Elektronisch draadalgen bestrijden
Dit is een relatief nieuwe manier van algen bestrijden, waarbij met behulp van een koperanode en elektriciteit koperionen aan het water worden afgegeven. Wanneer de concentratie koperionen in de vijver voldoende hoog is, wordt de groei van draadalgen minder. In theorie is dit een mooi systeem, dat wij in een aantal vijvers hebben uitgetest (Velda I-Tronic en Velda T-Tronic). Helaas ontdekten we, dat aan deze manier van draadalgen bestrijden wel de nodige nadelen kleven.
- Duur: elektronische draadalgsystemen zijn duur in aanschaf en verbruiken jaarlijks enkele koperanodes, die ook bepaald niet gratis zijn.
- De vijver bouwt een hoge dosis koper op. Koper is een zwaar metaal, dat op den duur giftig is voor vissen en andere vijverbewoners. Schelpdieren, zoals zoetwatermosselen en slakken, leggen direct het loodje wanneer in een vijver gewerkt wordt met elektronisch draadalg bestrijden. Wat de effecten op lange termijn voor de vissen zijn, is voor ons onduidelijk. Ook de fabrikant blijft hier erg vaag over. Geen goed teken wat ons betreft.
- Koperionen gaan een verbinding aan met natrium in het vijverwater. De hierbij gevormde stof zet zich af op de kieuwen van karperachtigen, wat vissterfte kan veroorzaken. Natrium zit in kleine hoeveelheden in leidingwater en komt in de vijver door het gebruik van hardheidsverhogende middelen.
- Storingsgevoelig: de apparatuur die gebruikt wordt, is erg gevoelig voor storingen. Ook vormt zich op de koperanode om de haverklap koperoxide, waardoor het apparaat op storing springt. In onze test heeft het systeem niet langer dan acht dagen zonder storing gewerkt. Daarna moest de koperanode schoongekrabt worden. De fabrikant levert hiervoor wel netjes een staalborsteltje mee......
Draadalgen bestrijden: conventionele bestrijdingsmiddelen
Conventionele bestrijdingsmiddelen tegen draadalg werken meestal op basis van kopersulfaat en/of monolinuron. Kopersulfaat wordt gelukkig steeds minder toegepast. Deze bestrijdingsmiddelen werken in op de celwand van de draadalgen, waardoor deze afsterven. Ook de algsporen worden op deze manier gedood. Vergeleken met biologische middelen werken conventionele bestrijdingsmiddelen veel beter en langduriger, maar ze passen niet in een volledig biologisch onderhoud van de vijver. Dit is ook meteen het belangrijkste nadeel van deze middelen. Bestrijdingsmiddelen tegen draadalg zijn relatief voordelig en makkelijk toe te passen. Het is verstandig om gelijktijdig met een behandeling tegen draadalgen ook de waterhardheid van je vijver te verhogen. Hiermee neem je namelijk een achterliggende oorzaak van de algengroei weg.
Conclusie
Draadalgen bestrijden is altijd een compromis. Geen enkele methode is perfect; elke manier van bestrijden kent namelijk voor- en nadelen. De beste manier van draadalgen uit je vijver houden is preventie: zorg dat je vijver goed is ingericht. Hierbij moet je denken aan veel zuurstofplanten, een goede waterhardheid en niet te veel vissen. Ontkom je toch niet aan het bestrijden van draadalgen? Dan biedt naar ons idee een conventioneel bestrijdingsmiddel tegen algen de beste waar voor zijn geld, zeker wanneer je dit combineert met een hardheidsverbeteraar voor je vijverwater.